Voor wie behoefte heeft aan wat lichtzinnige bijbellesjes....

Klik hier voor de eerste in de serie van vier afleveringen van het radioprogramma 'Woord op zondag' met Ad van Nieuwpoort.

Alom klinkt er een roep om inhoud. In de kerk, aan de theologische faculteit en breed in de samenleving. De Nieuwe Bijbelschool meent dat wij voor een antwoord op de vragen van onze tijd terug moeten naar de bronnen. Terug naar het getuigenis van Mozes, de Profeten en Jezus. Als daar niet meer gehoord kan worden waar het ten diepste om gaat in het leven, waar dan wel? Hier klinkt taal die het houdt. Maar hoe ingewikkeld is het om de bronnen voor zichzelf te laten spreken. Er ligt een hoop stof op die er eerst moet worden afgeblazen.

De Nieuwe Bijbelschool wil een platform zijn waarin de thema’s van vandaag aan de orde komen in samenhang met een opnieuw lezen van de oerteksten. In de verwachting dat het in die bijbelse verhalen nog wel eens over onze vragen zou kunnen gaan.

De Nieuwe Bijbelschool ontwikkelt activiteiten voor studenten theologie, beginnende predikanten, kerkelijk werkers en anderen die de Bijbel nog een kans willen geven. Door middel van onbevangen Bijbelklassen en allerhande cursussen wil zij een handreiking doen bij het zoeken naar een nieuw verstaan van de aloude verhalen.

Daarnaast is De Nieuwe Bijbelschool betrokken bij leerhuizen en cursuswerk in Nederland. Belangrijk dat er plekken zijn waar ruimte is voor de ‘trage vragen’, voor verdieping en bezinning, liefst aan de hand van goede teksten.

Ook zoekt De Nieuwe Bijbelschool naar mogelijkheden om het bijbelse verhaal vruchtbaar te maken voor het publieke debat in samenleving en bedrijfsleven.

Tot mei 2019 was aan De Nieuwe Bijbelschool een leerstoel verbonden: de bijzondere leerstoel Miskotte/Breukelman aan de Protestantse Theologische Universiteit, met als hoogleraar prof. dr. Rinse Reeling Brouwer. Vanaf oktober 2019 is er een nieuw ingestelde onderwijsplek aan de predikantsopleiding van de PThU, waaraan Marco Visser verbonden is.

Klik hier om te kijken naar een editie van "het Geloofsgesprek", waarin Ad van Nieuwpoort in gesprek gaat met ds. René de Reuver (scriba generale synode) over het geloof en het geloofsgesprek.

Klik hier voor een interview met Ad van Nieuwpoort in het programma 'De verwondering'.

Op maandag 25 januari 2016 was de studiemiddag onder het motto: De tekst mag het zeggen! Georganiseerd in samenwerking met de Societas Hebraica Amstelodamensis en het Bijbels Museum; een dag ter ere van de 80e verjaardag van Karel Deurloo, emeritus hoogleraar Oude Testament en Bijbelse Theologie.

Hier kunt u een verslag van de feestelijke middag lezen. 

Via deze link komt u bij de 'efemeride' van Piet van Midden, de dagelijkse portie Hebreeuws. Voor deze gelegenheid een speciale versie.

En hier vindt u de lezing van Rinse Reeling Brouwer. 

Klik hier om te kijken naar een filmpje over de inspiratiedag van het jeugdwerk van de Protestantse Kerk Nederland (JOP/HGJB) op 21 juni 2012 bij De Nieuwe Bijbelschool.

20121005 interview 2
Archief...

adnieuw

Door Marco Visser

Op adem komen

Enige tijd geleden presenteerde Hogeschool Windesheim de resultaten van een grootschalig onderzoek: een kwart van de studenten heeft last van burn-outklachten, een op de zeven kampt met angst en depressie. Dat is schrikken voor wie nog het beeld had van de student als de feestende, lanterfantende jongere.

 

 

Lees meer...

Onze nieuwsbrief

captcha
Door uw aanmelding gaat u akkoord met het verwerken van uw gegevens conform onze privacyverklaring

Verslagen - archief

Klik hier voor de lezing van dr. Rinse Reeling Brouwer op onze toogdag 'Abraham-weg uit Oer, maar waarheen?'

Klik hier voor de lezing van dr. Anton Wessels.

Op 6 september was de feestelijke presentatie van het boek Tegengif. Profetische berichten uit 1 & 2 Koningen van de hand van Ad van Nieuwpoort en Marco Visser.

Klik hier voor de eerste reactie op het boek van Hanna Rijken

Klik hier voor een resensie van het boek in het Friesch Dagblad

Klik hier voor de reactie van Karin van den Broeke, preses van de generale synode van de PKN.

 

Klik hier voor een interview met een deelnemer aan ontmoetingen tussen De Nieuwe Bijbelschool en 'Dominee 2.0'.

 

Op 4 november 2012 was Ad van Nieuwpoort, voorzitter van De Nieuwe Bijbelschool, te gast in het IKON-programma 'Het Vermoeden' op Nederland 2. Klik hier om deze uitzending terug te zien.

 

Op 11 juli jl. vond een studiedag 'Van tekst tot preek' plaats. Theologiestudenten en beginnende predikanten lazen onder leiding van Ad van Nieuwpoort en Marco Visser teksten uit Genesis en Lucas,

 studiedag

waarna enkele daarna meteen de kansel betraden om de stap naar de preek te maken.

 preek

Klik hier voor een artikel van Ad van Nieuwpoort in het Financiele Dagblad; een weerslag van de inleiding die hij hield tijdens de opening van de Maand van de filosofie.