De Nieuwe Bijbelschool: Nieuwsbrief oktober 2020

logo nieuwsbrief

NIEUWSBRIEF OKTOBER 2020

Zeer geachte donateurs en betrokkenen,

De crisis raakt uiteraard ook ons als stichting De Nieuwe Bijbelschool. Verschillende activiteiten moesten worden afgezegd. Het zijn tijden vol belemmeringen, maar het zijn vooral ook tijden die vragen om een goed verhaal. Daarom blijven wij bezig met die bijbelse teksten, die ons er toch steeds weer een beetje bovenop helpen. Vanuit huis werkend, aan computerschermen en in kleine kringen gaat het goede werk toch door. We brengen u er graag van op de hoogte. Alle goeds!

Ad van Nieuwpoort, voorzitter


Online leescolleges

2020 10 1

In mei verzorgde Marco Visser een serie leescolleges via Zoom voor studenten aan de Protestantse Theologische Universiteit. Een crisistijd vraagt om theologische reflectie, wat ons betreft te beginnen bij een opnieuw lezen van de oude bronnen. De vier avonden over teksten uit het boek Job waren zeer goed ‘bezocht’ en leverden intensief gesprek op. Wordt vervolgd: in november is er een volgende serie rond het boek Jona.


Leven! Zonder oplossing!

2020 10 2

Juist in deze periode, waarin we bezinning hard nodig hebben, en goede verhalen, taal en tekst – zijn we blij met het boek: Leven! Zonder oplossing! Waarin Ad van Nieuwpoort het bijbelboek Job leest naast de verhalen van mensen nu. Iris van der Heul in haar recensie: ‘Voor ieder die wat moed kan gebruiken in donkere dagen, is dit boekje balsem voor de ziel’.


Cursus Bijbel en godsdienstonderwijs

2020 10 3

Een cursus voor godsdienstonderwijzers: over de betekenis van Bijbelverhalen in de leefwereld van jongeren. De Abrahamverhalen lezen met tieners, waar gaat het over en hoe doe je dat? Met verschillende gastdocenten, waaronder Piet van Midden, oudtestamenticus en auteur van de jongerenbijbel De Groeibijbel.

2020 10 4


Barthanium op 26 januari

Sinds een jaar of 25 wordt het ‘Barthianum’ georganiseerd, de jaarlijkse studiedag over het werk van Karl Barth, destijds op initiatief van Nico Bakker en Gerrit Neven, nu mede door De Nieuwe Bijbelschool samen met Edward van ’t Slot aan de PThU. Een volgende datum is geprikt: 26 januari 2021. Centraal staat deze keer Barths boek over Anselmus: Fides Quaerens Intellectum. Dit is door Wessel ten Boom vertaald en wordt op 26 januari feestelijk gepresenteerd. Een mooie aanleiding om enkele belangrijke stukken hieruit te lezen en te bespreken. Nadere informatie volgt.

2020 10 5


Moet je gelezen hebben

Intussen zit ‘onze’ hoogleraar (emeritus) Rinse Reeling Brouwer niet stil. Dit najaar geeft hij een online collegereeks voor PhD’s over het boek van Karl Barth over de Romeinenbrief (1922), dat de theologische wereld op z’n kop zette. Onder de titel ‘Must Have Reads’: theologische werken die je gelezen moet hebben: https://noster.org/curriculum/must-have-reads-karl-barths-romerbrief/


Van tekst tot preek

2020 10 6

Op 3 en 4 februari 2021 geven Ad van Nieuwpoort en Marco Visser een cursus op Nieuw Hydepark, wederom in het kader van de permanente educatie van predikanten en kerkelijk werkers. Teksten uit het Johannesevangelie worden nauwkeurig gelezen met het oog op de actualiteit: hoe dit nu te vertolken en te preken? In 2021 staat Johannes 3-10 op het leesrooster in de protestantse kerken. Info en aanmelden: https://www.pthu.nl/onderwijs/pao-pthu/cursusaanbod-2020-2021/oude-bronnen-nieuwe-tijden/


Tegentij

Tenslotte, een nieuw initiatief waar wij u graag op wijzen, genaamd Tegentij. Stichting in oprichting die tal van cursussen zal organiseren rond klassieke teksten en actuele thema’s. Kijk alvast eens op de website tegentij.nl. Van harte aanbevolen!

 

Like ook onze pagina op Facebook!

Wilt u geen nieuwsbrieven meer  ontvangen? om u af te melden.