De Nieuwe Bijbelschool: Nieuwsbrief januari 2021

logo nieuwsbrief

NIEUWSBRIEF JANUARI 2021

Zeer geachte donateurs en betrokkenen,

Als het onstuimige begin van ons jaar iets laat zien, dan is dat wel dat wij in de westerse wereld onze ankerpunten aan het kwijtraken zijn. Wat is nog waar? Waar mogen en kunnen wij als mensen op z’n minst van uitgaan? Het ligt allemaal overhoop, zo lijkt het wel. Met de beelden uit Washington voor ogen werden wij allemaal wel even wakker geschud uit de droom dat het wel meevalt. Lees op onze website mijn column hierover.

Als stichting De Nieuwe Bijbelschool blijven wij zoeken naar woorden die het houden. Wij blijven ons ervoor inzetten dat goede verhalen blijven klinken in de kerk, de theologie en de samenleving. Wij brengen u graag op de hoogte van een aantal van onze activiteiten. En goede moed gewenst in deze verwarrende tijden,

Ad van Nieuwpoort, voorzitter


Online leescolleges

Na de serie Zoom-bijeenkomsten rond het boek Job in het voorjaar, was het in november de beurt aan Jona. Drie mooie avonden o.l.v. Marco Visser met theologiestudenten uit het hele land. Het bleek een verhaal dat niet in de laatste plaats voor theologen relevant is: waartoe word je geroepen? Met wat voor een woord sta je in de wereld? Gelukkig houdt Jona de theoloog niet alleen een spiegel, maar vooral ook een lachspiegel voor.

202101 01 

In februari volgt een nieuwe reeks, dan rond de verbinding van Bijbel en praktijk: Hoe maak je in de gemeente de vertaalslag van de tekst naar de preek, de liturgie, een kinderverhaal, etc.? Deze serie wordt georganiseerd i.s.m. Joep Dubbink, bijzonder hoogleraar Bijbelse Theologie aan de VU.


Podcast Lunar Institute

Eind december had Jempi Moens van het Lunar Institute een gesprek met Ad van Nieuwpoort, een terugblik op het afgelopen jaar, in de Podcast-serie Humanizing Business. Over kwetsbaarheid en kansen, over hoe menselijkheid een kans kan krijgen in de samenleving:
https://www.youtube.com/watch?v=0DBkrqBpfRQ.


Barthianum op 26 januari

202101 02

Onze jaarlijkse studiedag over het werk van Karl Barth zal zijn op 26 januari. Een online studieochtend via Zoom deze keer. Centraal staat Barths boek uit 1931 over Anselmus: Fides Quaerens Intellectum. Net in Nederlandse vertaling verschenen: een mooie aanleiding om enkele stukken hieruit te lezen en te bespreken. Korte inleidingen door Edward van ’t Slot, Eleonora Hof en vertaler Wessel ten Boom, aansluitend leesgroepen met o.a. Wouter Klouwen en Marco Visser. Meer informatie en aanmelden (kan nog): https://www.pthu.nl/actueel/agenda/2021/01/barthianum-2021-het-anselmus-moment.-met-barth-op-zoek-naar-inspiratie/


Van tekst tot preek

202101 03

Ad van Nieuwpoort en Marco Visser leiden een cursus op Nieuw Hydepark, wederom in het kader van de permanente educatie van predikanten en kerkelijk werkers. Deze wordt verplaatst naar eind mei. Teksten uit het Johannesevangelie worden gelezen met het oog op de actualiteit: hoe dit nu te vertolken en te preken? In 2021 staat Johannes 3 tot 10 op het leesrooster in de protestantse kerken. Info en aanmelden: https://www.pthu.nl/onderwijs/pao-pthu/cursusaanbod-2020-2021/oude-bronnen-nieuwe-tijden/


Online exegeseteam over Johannes 3-10

Rond diezelfde cyclus Johannes 3-10 organiseren wij in samenwerking met de Monshouwerstichting (zie schriftlezing.nl) een online preekteam. We bieden een wekelijks uurtje op dinsdagochtend aan, bedoeld voor alle voorgangers die misschien niet iedere week de tijd vinden voor eigen vertaling en exegese, of die het gesprek met collega’s hierover missen. Je hebt het niet voor niks geleerd en het is, niet te vergeten, mooi om te doen. Met de vinger bij de grondtekst ontstaan bovendien de beste ideeën ook voor de preek. We beginnen met zes keer, van 18 mei tot 22 juni. Meld je aan voor 1 mei via info@denieuwebijbelschool.nl.


Doneren

Voor het organiseren van onze activiteiten, zijn wij aangewezen op uw financiële hulp. Wij hopen dat u ook in deze zin betrokken wilt blijven. Mogen wij op u rekenen? Wij zien uw bijdrage graag tegemoet op rekening NL 81 TRIO 0197708927 van de Nieuwe Bijbelschool. Bij vragen en voor meer informatie kunt u altijd een bericht sturen naar info@denieuwebijbelschool.nl.

 

Like ook onze pagina op Facebook!

Wilt u geen nieuwsbrieven meer  ontvangen? om u af te melden.