Podcast-archief

Aflevering 16: "Alles is Gods wil?"

Gesprek met Lieke van Zanden, predikant en theoloog in Ede. Over genezingsverhalen uit het Matteüsevangelie, hoe kun je die lezen? En een cantate van Bach: Alles nur nach Gottes Wille. Maar hoezo Gods wil, wat is dat eigenlijk?
Aflevering 15: "De onwaarschijnlijke weg".

Gesprek met Werner Pieterse, theoloog en predikant in Haarlem. Over Jakob op de vlucht en een droom vol engelen. Over een God die tegen alles in is. En een poort naar de hemel die vooral daar is waar je hem niet verwacht.
Aflevering 14: "Onze toekomst".

Gesprek met Wouter Klouwen, predikant en theoloog in Baarn. Over de profeet Elisa in tijden van hongersnood. Over graaicultuur en de roep om gerechtigheid. De dood is in de pot, of waarin ligt onze toekomst?
Aflevering 13: "Geld en goed".

Gesprek met theoloog en schrijver Alain Verheij. Live in boekhandel Donner in Rotterdam. Over zijn boek Geld en goed: hoe we de wereld echt kunnen verrijken... Over onze welvaart en de kloof tussen arm en rijk. En wat Bijbelverhalen daarover en daartegen te zeggen hebben. Is de gelijkenis van de talenten (Matteüs 25) te lezen als aanklacht tegen een kapitalistisch verdienmodel?
Aflevering 12: "Vuur en verdeeldheid".

Gesprek met predikant en theoloog Evert Jan de Wijer over Lukas 12, waarin Jezus conflict aankondigt: vuur en verdeeldheid. Struikelbloktekst die je maar liever overslaat? ‘Als je niet oppast, gaat de kerk aan gezapigheid ten onder.’
Aflevering 11: "De binding van Isaak".

Gesprek met theoloog en predikant Taco Noorman. Over misschien wel het moeilijkste verhaal uit de Bijbel: Genesis 22, het offer (?) van Abraham.
Aflevering 10: "Door de dood heen".

Gesprek met Ranfar Kouwijzer, theoloog en predikant in de Rotterdamse Pauluskerk. Over de geboorte van Mozes als Paasverhaal. En over Bijbellezen met daklozen.
Aflevering 9: "Ga open".

Gesprek met Barbara de Groot, theoloog en predikant. Over de blijvende betekenis van klassieke teksten. Over Marcus 7 en hoe een woord onze gesloten wereldjes openbreekt.
Aflevering 8: "Jozua als tegenstem".

Gesprek met Ad van Nieuwpoort, theoloog en predikant. Over Bijbel en actualiteit. Het boek Jozua als verhaal van nu.
Aflevering 7: "Jona als spiegel".

Gesprek met Mirjam Elbers, theoloog en uitgever. Over de profeet Jona. En over het bijbelse verhaal als zelfkritiek.<BR><br>
Aflevering 6: "Pars pro toto".

Gesprek met Marco Visser, theoloog en predikant. Over een manier van Bijbel lezen waarbij de tekst de lezer begrijpt.<BR>
Aflevering 5: "De beeldtaal van Pasen".

Gesprek met Barbara de Groot, theoloog en predikant. Over de beeldtaal van Johannes 20.
Aflevering 4: "Mozes en de profeten als bron".

Gesprek met Ad van Nieuwpoort, theoloog en predikant. Over Lukas 16: Lazarus, de rijke man en Jezus als uitlegger van de Schriften.
Aflevering 3: "De condition humaine: wat is menselijk?"

Gesprek met Jessa van der Vaart over Kaïn en Abel. En over de Bijbel als poëzie.
Aflevering 2: "Het bijbelverhaal als provocatie".

Gesprek met Alex van Ligten, predikant, theoloog, vertaler. Over Numeri 12. Over lastige teksten en over Joods bijbellezen.
Aflevering 1: "De bijbel als antireligieus document".

Gesprek met Mirjam Elbers, theoloog en uitgever, over Psalm 82. Over de Bijbel als antireligieus document.