Welkom bij
De Nieuwe Bijbelschool
Oude bronnen voor nieuwe tijden
Beste mensen,
Het Bijbels analfabetisme viert hoogtij. Als we niet uitkijken weet over een paar jaar niemand meer waar het verhaal van Kerst, Pasen en Pinksteren over gaat. Laat staan dat iemand nog enig idee heeft dat er zoiets is als een bevrijdend verhaal over de ‘verloren zoon’ of de ‘barmhartige Samaritaan’. En dit terwijl de behoefte aan kennis over Bijbelverhalen groot is. Juist ook onder jongeren die, om met psychiater Esther van Fenema te spreken, zich vaak verloren voelen omdat ze de bronnen van onze cultuur niet meer kennen of weten te vinden. Alleen al het succes van het boek ‘Jezus, waarom?’ waarin Bas Ragas gewag maakt van zijn zoektocht naar de bijbel, spreekt boekdelen.
Daarom heeft De Nieuwe Bijbelschool besloten om te komen met een nieuwe tweewekelijkse podcast voor met name een publiek dat niet of nauwelijks vertrouwd is met Bijbelverhalen en voor een publiek dat zoekt naar een nieuw verstaan van de oude bronnen.
De Haagse predikant Ad van Nieuwpoort zal samen met acteur, zanger en schrijver Bastiaan Ragas deze podcast gaan vormgeven.
Eenmaal in de twee weken zullen zij een verhaal aan de orde stellen en dit verhaal bevragen op zijn relevantie voor vandaag. Daarbij zal eenmaal in de maand predikant en theoloog Marco Visser vaste gast zijn. In de andere uitzendingen nodigen Ad van Nieuwpoort en Bastiaan Ragas gasten uit die niets met de bijbel hebben of juist daar misschien wel dagelijks mee bezig zijn. In de podcast geen versleutelde taal alleen voor insiders bedoeld en alle ruimte voor vragen die niemand durft te stellen.
De Nieuwe Bijbelschool gaat in zee met het gerenommeerde PodWorkz die veel ervaring en succes heeft met het maken van podcasts voor de publieke omroep en voor tal van commerciële doeleinden. Zij leveren niet alleen de redactie, maar zetten deze serie ook in de markt via social media en andere kanalen.
Deze podcast is verbonden aan Den Haag middels een van haar predikanten maar ook omdat de plek waarop de opnamen plaatsvinden de Haagse Duinzichtkerk zal zijn in het Benoordenhout. Dit is van belang opdat deze podcast niet in de lucht hangt maar tegelijk ook verbonden is aan een levende gemeente die wekelijks rondom de bijbel samenkomt. Deze podcast is overigens niet bedoeld om ‘zieltjes te winnen’ maar om in tijden waarin mensen smachten naar zingeving, verhalen te kunnen aanreiken die volgens de makers niets aan zeggingskracht en betekenis verloren hebben.
Helpt u mee om zo spoedig mogelijk hiermee te kunnen beginnen?
Wij hebben hiervoor 24.000 euro nodig. Doneren kan via de QR-code of door een bedrag over te maken op NL08INGB 0109 7608 08 o.n.v. Stichting De Nieuwe Bijbelschool.
Hartelijk dank voor uw bijdrage!
Ad van Nieuwpoort, voorzitter.
Ons nieuws
Miskotte leeskring voor studenten
Theologisch portret van Kleijs Kroon
Nieuw tijdschrift 'Tegengif'
13 november: promotie Mirjam Elbers
Zaterdag 19 oktober - Bijbelsymposium Ekklesia Breda: 'Kijken met slecht zicht'
Podcast LIVE - Over het boek 'Jezus waarom?'
Onze podcasts
Wat is de Bijbel voor een boek? Verzameling dogmatische waarheden waar je in moet geloven? Mooi verhaal met een moraal, een museum van oudheden? Of kan het ook anders? Luister naar onze Podcast De Nieuwe Bijbelschool. Marco Visser en Rob Ittmann gaan in gesprek met theologen die die Bijbel zo gek nog niet vinden.
Gesprek met Wouter Klouwen, predikant en theoloog in Baarn. Over de profeet Elisa in tijden van hongersnood. Over graaicultuur en de roep om gerechtigheid. De dood is in de pot, of waarin ligt onze toekomst?
Onze agenda
Onze columns
Rinse Reeling Brouwer - Oktober 2024
In opdracht van de Amsterdamse Kamer van de West-Indische Compagnie vestigden zich in 1624 kolonisten bij de monding van de Hudson. De zuidpunt van Manhattan bleek voor dit beoogde Nieuw Amsterdam...
Dick Boer - Augustus 2024
Wat ontbreekt eigenlijk aan Tenach?
Soms bekruipt mij de gedachte: is Tenach mij als bijbel niet genoeg? Het Nieuwe Testament riekt mij toch teveel naar een ‘het is volbracht’ dat geen ruimte ...
Mirjam Elbers - Mei 2024
Identiteit
Wie zijn wij? Meer dan ooit staat de vraag naar ‘identiteit’ in het maatschappelijk debat centraal. De radicaal-rechtse fractie in Europese parlement heet niet voor niets ‘Identiteit e...
Alex van Ligten - September 2024
Vertalen
Woorden uit een andere sfeer, een andere wereld zo vertalen dat ze niet alleen de oertekst weergeven, maar ook de gevoelswaarde laten horen, dat is af en toe moeilijk. Maar niet altij...
Onze nieuwsbrief
De Nieuwe Bijbelschool is in 2010 opgericht om aandacht te vragen voor de betekenis en de zeggingskracht van bijbelse verhalen voor de tijd waarin wij leven. Zij wil in deze tijd een poging wagen om de bijbelse teksten te ontdoen van allerlei christendommelijke vooroordelen en misverstanden, opdat zij weer voor zichzelf kunnen gaan spreken. De bijbel is volgens ons niet zozeer een bevestiging van onze diepste religieuze verlangens, maar eerder een boek met verhalen die gaan over de vraag wat een mens nodig heeft om optimaal mens te worden.
De Nieuwe Bijbelschool is een platform voor theologiestudenten en predikanten, maar ook voor mensen die zomaar benieuwd zijn of de bijbel nog wat te vertellen heeft.
De Nieuwe Bijbelschool is een onafhankelijke stichting met een plek aan de Protestantse Theologische Universiteit. Daarnaast organiseert zij bijbelklassen, seminars, een podcast en tal van activiteiten op het snijvlak van ‘oude bronnen en nieuwe tijden’.
Tot mei 2019 was aan De Nieuwe Bijbelschool een leerstoel verbonden: de bijzondere leerstoel Miskotte/Breukelman aan de PThU, met prof. dr. Rinse Reeling Brouwer als hoogleraar. Vanaf oktober 2019 is er een nieuw ingestelde onderzoeksplek, waaraan Marco Visser verbonden is.